Steamed Tofu with soy sauce and sesame oil
Hello semuaaa
Hari ni saya nak share resepi yg saya baru buat semalam utk makan dgn nasi ayam hainan masakan my beloved mother, iaitu steamed tofu with soy sauce and sesame oil. Tofu ni sebiji macam yg kita makan dekat The Chicken Rice Shop tu. hehe
Ok2 jgn buang masa lagi. Jom tgk bahan2 nya..
1. Tofu lembut (ikut la nak 1 ke 2)
2. Udang kering secubit
3. Bawang putih 2 ulas
4. Kicap manis
5. Kicap cair
6. Minyak bijan
7. Minyak masak
8. Daun bawang
9. Bawang goreng
Now cara2 masak nya..
1. Steam tofu dlm 4-5 minit, set aside
2. Bahan2 1&2 dicincang halus dan ditumis dgn minyak masak dan minyak bijan sampai garing. Bila dah garing, set aside separuh dlm mangkuk lain for garnishing later
3. Lagi separuh td dalam kuali kan, masukkan kicap cair n kicap manis. Kalau nampak tak berapa byk kuah, boleh masukkan air rebusan ayam yg buat nasi ayam tu atau pun letak je air kosong
4. masak sampai mendidih, then rasa. kalau tak cukup manis, tambah gula sikit, kalau tak cukup bijan, tambah la setitik dua..
5. kuah dah siap, curah kan diatas tofu yg dah di stim tadi then hiaskan dgn udang kering yg dah di letak tepi tadi, bawang goreng dan daun bawang. Siap!
Hello semuaaa
Hari ni saya nak share resepi yg saya baru buat semalam utk makan dgn nasi ayam hainan masakan my beloved mother, iaitu steamed tofu with soy sauce and sesame oil. Tofu ni sebiji macam yg kita makan dekat The Chicken Rice Shop tu. hehe
Ok2 jgn buang masa lagi. Jom tgk bahan2 nya..
1. Tofu lembut (ikut la nak 1 ke 2)
2. Udang kering secubit
3. Bawang putih 2 ulas
4. Kicap manis
5. Kicap cair
6. Minyak bijan
7. Minyak masak
8. Daun bawang
9. Bawang goreng
Now cara2 masak nya..
1. Steam tofu dlm 4-5 minit, set aside
2. Bahan2 1&2 dicincang halus dan ditumis dgn minyak masak dan minyak bijan sampai garing. Bila dah garing, set aside separuh dlm mangkuk lain for garnishing later
3. Lagi separuh td dalam kuali kan, masukkan kicap cair n kicap manis. Kalau nampak tak berapa byk kuah, boleh masukkan air rebusan ayam yg buat nasi ayam tu atau pun letak je air kosong
4. masak sampai mendidih, then rasa. kalau tak cukup manis, tambah gula sikit, kalau tak cukup bijan, tambah la setitik dua..
5. kuah dah siap, curah kan diatas tofu yg dah di stim tadi then hiaskan dgn udang kering yg dah di letak tepi tadi, bawang goreng dan daun bawang. Siap!
kuah nya mcm over sikit pulak 😅 tp rasa nya.. perghh, tak terkata la. hehe
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment